Räppifaijat – mixtape

Yleisradio, 2023

”Varmaan oli eka koulupäivä, kun mä tulin itä-Helsingin kiekon verkkareissa kouluun, niin mut heitettiin saman tien roskikseen. Isommat pojat tuli heti kovistelemaan, ottaa niinku luulot pois siin ekan päivänä. Se oli ihan vaan semmoinen, jotenkin mä ajattelin, että näin tää kai menee.”

Neljä keski-ikää lähestyvää räppifaijaa kertoo lapsuudestaan ja nuoruudestaan vuosituhannen vaihteen itä-Helsingissä. Miten Myllypuron korttelikoulun sisäpihan ja puisen katsomon ympärille alkoi rakentua samanhenkisten nuorten miesten yhteisö, Nyksen posse ja miksi siitä muodostui monelle siihen kuuluneelle merkittävä osa elämää – yhä edelleen, yli 20 vuotta myöhemmin.

Dokumentin ohjannut Pekko Kähkönen käy keskusteluja ystäviensä kanssa siitä, minkälaisia isiä ja miehiä lama-aikana kasvaneista lökäpöksyistä tuli ja millaisia miehen malleja pojille oli tarjolla -90-luvun alussa. Entä mikä on ollut rap-musiikin merkitys tässä kaikessa?

”Tajus sen, että ei jumankauta, että enhän mä oon niinku lapsuuden jälkeen tutustunut kehenkään uusiin ihmisiin muuta kun kaikki on mennyt niinku räpin kautta, oma vaimokin!”

Kuuntele Yle Areenassa

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pekko Kähkönen
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Tuottaja: Kimmo Koskinen
Vastaava tuottaja: Heikki Soini