Toivon paluu

Yle, 2023

Parempi maailma on tekeillä, täystuho ei koskaan saavu

Parempi maailma on tekeillä, täystuho ei koskaan saavu. Tärkeintä on vaihtaa todellisuuskäsitystä ja näkemystä ihmisestä sekä erottaa arvo ja merkitys toisistaan.

Tuomas Timosen ja Juha-Pekka Hotisen käsikirjoittama ja suunnittelema audioteos on kokoelma luonnoksia: draamallisia fragmentteja poliittisten erityisavustajien lukemina, puhesynteesin avulla luotuja henkilöitä, lapsien ja aikuisten lausumia kirjallisia ja filosofisia otteita, ääniklippejä ja lainauksia videoilta – musiikkia ja rytmiä unohtamatta.

Maailma voi paremmin kuin luulemme. Moderni aika on enimmäkseen onnistumisten historiaa. Teknologian avulla voidaan korjata ongelmat ja tarvittaessa vaikka korvata luonto. Mielipidetiedustelut ja tekoäly voivat korvata demokratian vanhentuneet rakenteet kuten vaalit, eduskunta, puolueet ja poliitikot.

Esiintyjät: Aava Nevanlinna, Aale Rinne, Aarni Rinne, Seela Rusanen, kaksi poliittista erityisavustajaa, puhesyntetisaattori (Tacotron 2), puhesyntetisaattori (Fastpitch), Juha-Pekka Hotinen, Tuomas Timonen, Tuomas Skopa, Veikka Heinonen.

Suunnittelu ja käsikirjoitus: Juha-Pekka Hotinen, Tuomas Timonen.
Ohjaus: Juha-Pekka Hotinen.
Musiikki: Tuomas Timonen, Jukka Kääriäinen, Epidemic Sound.
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa.
Puhesyntetisaattorin suunnittelu ja ohjelmointi: Antti Suni.
Puhesynteesin toteutus: Tuukka Törö.
Apulaisohjaaja: Veikka Heinonen.
Kuva: Stable Diffusion v1.5, Jani Vankiainen.
Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria.
Teos on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden osaston fonetiikan ja puhesynteesin tutkimusryhmän kanssa.

Teoksessa käytetään lainauksia podcasteista, kirjoista, seminaaritallenteista ja lehtiartikkeleista. Podcast-lainauksissa esiintyvät: Risto Isomäki, Jyri Engeström, Peter Lund, Anton Keskinen, Marja-Riitta Ollila, Mikko Hyppönen, Jari Sarasvuo, Matti Apunen, Michael Monroe.

Teoksessa lainatut podcastit: Puheenaihe-podcast, Futucast-podcast, 23-minuuttia-podcast, Sunnuntaibrunssi-podcast, Väkevä elämä – viisaampi mieli, vahvempi keho-podcast.

Kirjalliset lainaukset ovat Rutger Bregmanin teoksesta Hyvän historia ja Hans Roslingin, Anna Rosling Rönnlundin ja Ola Roslingin teoksesta Faktojen maailma.

Lehtiartikkeleiden lainaukset ovat seuraavien Helsingin Sanomien toimittajien kirjoituksista: Timo Paukku, Juha Ruukki, Tuomas Peltomäki.