Taiteilijan työ

Artlab, Työterveyslaitos, 2013

Taiteilijan työtä ihaillaan ja sitä pidetään esikuvana vapautta ja luovuutta arvostavassa yhteiskunnassa. Työn arki on kuitenkin täynnä haasteita.

Dokumenttielokuva Taiteilijan työ käsittelee eri taidealojen ammattilaisten työn arkea ja siihen liittyviä haasteita. Taloudellisen toimeentulon lisäksi taiteilijan työn haasteita ovat esimerkiksi kilpailu, menestymisen paine, vaihtelevat työolosuhteet, luovuuden ylläpitäminen ja omasta terveydestä huolehtiminen. Dokumenttielokuvassa kuvataan ja haastatellaan taiteilijoita heidän työympäristössään. Haastatteluosiot muodostavat eheän kokonaisuuden, joka antaa realistisen kuvan taiteilijan työstä ja sen haasteista.

Dokumenttielokuvassa sukelletaan sellaisiin taiteilijan arjen tilanteisiin, joihin ei tavallisesti päästä käsiksi. Mitä kaikkea taiteilija tekee valmiin teoksen tai esityksen takana? Miten taiteilija pitää itsensä luovassa vireessä tai kehonsa jaksavassa kunnossa? Saako yhteiskunnassa olla taiteilija vai pitääkö tekijöiden laajentua moneen suuntaan? Millaisia ovat taiteilijoiden huippuhetket tai ne työvaiheet, kun tekemisestä on kadonnut intohimo?

Elokuva on tuotettu yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Ohjaus ja leikkaus: Janne Laiho
Käsikirjoitus: Heli Ansio, Pia Houni, Janne Laiho ja Kimmo Koskinen / Artlab Productions
Kuvaus: Sakari Rinta-Valkama
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa / Artlab Productions
Musiikki: Max Lilja
Tuotanto: Anttoni Palm / Artlab Productions