Puu (Sokeain kuunnelmaraadin kunniamaininta 2022)

Yleisradio, 2021

Mieli, joka etsii ulospääsyä yksilön kokemuksesta kohti yhteistä tietoisuutta. Kieli, joka vapautuu sanojen peräkkäisyydestä ja kietoutuu lomittuviksi verkostoiksi. Musiikki, joka kurottaa hälystä kohti resonanssia.

Miten kvanttifyysikko sanallistaa maailman? Entä kirjailija tai energiahoitaja, joka kasvattaa etäenergialla sienirihmastoja kissanhiekkalaatikossa?

Ihmisten yrittäessä etsiä yhteistä kieltä, puiden juuret ja niiden ympärille kietoutunut sienirihmasto kurkottavat salaa, maan alla kohti toisiaan, valtavaksi tietoverkostoksi. Kuunnelmassa Puu – A Tree sympaattiset kielet soittelevat puun juuria, ja meidän kaikkien varpaita kuumottaa, kun Amazonin juuret palavat. Se on kuunnelma, joka yrittää tuoda ihmisen osaksi tätä verkostoa. Kuunnelma, joka tasoittaa hengityksen. Puu – A Tree on säveltäjä Riikka Talvitien, äänisuunnittelija Tuomas Skopan ja näytelmäkirjailija Elina Snickerin yhteistyö. Sen pyrkimyksenä oli tutkia aihemaastoa työryhmänä ja hämärtää tekijyyden rajoja. Tekijänimikkeistä huolimatta ovat kaikki kolme sekaantuneet toistensa osaamisalueisiin ja ammattikuviin.

 

Puu-kuunnelman työryhmälle haluamme antaa erikoismaininnan upeasta äänityöstä. Kiinnitimme siihen erityistä huomiota. Moni meistä koki olevansa todella keskellä luentosalia ja päähenkilön
mielenmaisemaa. “Oli vähällä, että en ryhtynyt osallistumaan keskusteluun!” sanoi yksi raatilaisista. Tekstin, äänimaailman ja musiikin kutoutuminen yhteen aivan erityisellä tavalla sai kiitosta.

-Riikka Hänninen, Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja

Puu Yle Areenassa

Käsikirjoitus: Elina Snicker
Sävellys: Riikka Talvitie
Ohjaus: Elina Snicker ja Riikka Talvitie
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa / Artlab Productions
Asiantuntija: Johanna Blomqvist
Muusikot: viola d’amore – Daniela Braun, vokalisti – Petriikka Pohjanheimo
Tuotanto: Pekka Savolainen / Yle Draama

Pääosassa:
Petriikka Pohjanheimo
Muissa rooleissa: Juha Pulli, Katriina Honkanen, Tiia Honkanen, Eedit Patrakka, Elina Snicker, Pekka Savolainen, Paul Lassmann-Klee