Prinsessan matka

Turun linna, 2022-2024

Toimintaa ja yllätyksiä täynnä oleva Prinsessan matka -näyttelyssä hypätään prinsessa Katariina Jagellonican maailmaan. Näyttely on satukirjamainen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisten tarinoiden ja tehtävien kautta Katariina Jagellonican elämän eri vaiheisiin ja prinsessaksi kasvamiseen.

Prinsessan matka paljastaa, että prinsessatkin olivat aitoja ihmisiä iloineen ja suruineen. Näyttely rohkaisee tekemisen ja kokemisen lisäksi myös pohtimaan prinsessan elämää ja vertaamaan sitä nykypäivään.

Prinsessan matka on koko perheen näyttely, joka on suunnattu erityisesti 6–10-vuotiaille lapsille.

Ohjelmaa avajaisviikolla:
Kirjainriipustyöpajat lapsille Turun linnan Pajassa 2.–6.11. ke–pe klo 14–17 ja la–su klo 12–15
Satuhetket Ritarisalissa la 5.11. ja su 6.11. klo 12, 13 ja 14

C niin kuin Catharina

Katariina Jagellonica (1526–1583) syntyi vaikutusvaltaiseen Jagellojen hallitsijasukuun ja varttui kuninkaan hovissa Puolan Krakovassa. Hänen puolisokseen valittiin ruotsalainen prinssi, Suomen herttua Juhana ja he avioituivat Vilnassa vuonna 1562. Näin Katariinan matka kulki Itämeren ympäri Turun linnaan ja lopulta Tukholmaan, jossa hänet miehensä rinnalla kruunattiin kuningattareksi.

Katariina toi valtavan myötäjäisomaisuuden mukanaan Turkuun. Ainoa varmuudella nykypäivään asti säilynyt Katariinalle kuulunut esine on hänen oman nimensä C-alkukirjaimella koristettu riipus, jonka hän oli saanut lahjaksi isältään. Riipus oli Katariinalle rakas ja hänet myös haudattiin se kaulassaan. Riipus kuuluu Uppsalan tuomiokirkon kokoelmiin ja se on esillä Prinsessan matka -näyttelyssä Turun linnassa 23.4.2023 asti.

Äänisuunnittelu: Ville Lähde