Ovi alamaailmaan

Yle, 2023

Ovi alamaailmaan

Peloton nainen paljastaa Aarnion rikokset

Ovi alamaailmaan kuuntelee Aarnio-oikeudenkäyntien todistajia ja tarinoita. Keskeisessä asemassa on peloton nainen, Iina Ahonen. Hän kertoo miten tutustui Aarnioon ja alamaailmaan tunnettuihin kärkinimiin. Iina ei ole itse rikollinen eikä häntä ole tuomittu.

Julkisuudessa Iina Ahonen on tunnettu ”Saarana”. Nyt hän puhuu omalla nimellään ja äänellään niin Jari Aarniosta kuin ajastaan todistajansuojeluohjelman tiukassa otteessa. Hän kutsuu suojelua seitsemän vuoden vankilaksi.

Ristiriitaiset todisteet, tutkinta ja tuomiot ovat se voima, jolla podcastin tarinat kulkevat eteenpäin. Kertojina ovat mm. alamaailmasta tunnetut Keijo Vilhunen, Raine Sievälä, Jani Leinonen, Late Johansson ja Janne Raninen sekä syyttäjä Perttu Könönen, tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto, asianajaja Markku Fredman. Kaikki nämä tarinat ovat osa Jari Aarnion tarinaa.

Podcast etsii rikollisten, viranomaisten ja todistajien tarinoiden avulla vastauksia Aarnion toiminnan laajuudesta alamaailmassa vuodesta 1985 aina tähän päivään asti. Elokuvaohjaaja Pekka Lehto on seurannut oikeussalissa tapahtumia eri oikeusasteissa käsittelyn jokaisena päivänä.

Viranomaisten kannustamana Iina Ahonen kirjoitti vuonna 2013 muistion Aarnion rikoksista ja toimitti sen sisäministeriöön. Muistio johti Aarnion rikostutkintaan ja lukuisiin oikeudenkäynteihin. Entinen poliisipäällikkö sai pitkän vankeustuomion. Aarnio on sovittanut rikoksensa ja on tänään vapaa mies.

Iina Ahonen halusi erota todistajansuojelusta. Hänet pahoinpideltiin ja hän halvaantui. Peloton nainen istuu tänään pyörätuolissa ja kertoo elämäntarinansa alamaailmassa. Kolme vuosikymmentä kestänyt tarina alkaa.

Alkuperäisidea, käsikirjoitus, ohjaus ja lokaatioäänitykset: Pekka Lehto
Kertoja Vilma Melasniemi
Äänisuunnittelu: Jussi Liukkonen
Äänitys: Jussi Liukkonen, Ville Liukkonen, Roni Ylhäinen ja Ville Lähde
Musiikki: Drapes247
Äänistudio: Artlab
Artlab-tuottajat: Pinja Korhonen ja Anttoni Palm
Tuottaja: Pekka Ruohoranta, Yle Draama 2023