Ville Liukkonen

Ville Liukkonen

Ostin ensimmäisen neliraiturini vuonna 1998. Sen jälkeen tehtiin perinteisiä kavereiden treenikämppätaltiointeja ja oppiminen tapahtui lähinnä virheiden ja kantapään kautta. Rokki soi, hiki virtasi ja nauha pyöri.

Tuhansia studioäänityksiä ja livemiksauksia myöhemmin toimin Artlabilla tuottajana ja miksaajana. Erikoisalaani on bändimusiikki, eli pop-, rock-, indie- ja hevimeininki, mutta en ole koskaan halunnut rajoittaa itseäni tiettyihin genreihin. Toimin pääasiallisesti nousevien, tuottajan näkemystä tarvitsevien yhtyeiden ja artistien kanssa.

Workflow

Esituotanto

Tutustun aina artisteihin ennen tuotannon aloittamista ihan vain kahvitellen ja turisten niitä näitä. Haluan ymmärtää heidän menneisyytensä, persoonallisuutensa, taitotasonsa ja tavoitteensa. Jotta osaa saattaa yhtyeen sinne, minne he haluavat mennä, pitää ensin tietää mistä he ponnistavat. Ymmärtääkseen tulevaisuutta pitää ymmärtää historiaa.

Bändimusiikin taltiointi perustuu kommunikaatioon, inspiroivaan työympäristöön ja ennen kaikkea luottamukseen. Luottamuksen rakentamiseen ei ole poppaskonsteja, vaan se tapahtuu aina samalla tavalla: puhumalla. Kun olen tutustunut yhtyeen jäseniin, on helppo samaistua porukan yhteisiin taiteellisiin ja ulkomusiikillisiin tavoitteisiin.

Esituotantovaihe on ensiarvoisen tärkeä. Silloin kuunnellaan referenssejä, unelmia, hiotaan kappaleita demojen pohjalta ja pähkäillään äänityspäiviä. Pallottelen ja pureksin ideoita ja musiikin kokonaiskuvaa yhtyeen ulkojäsenenä. Haluan, että kaikilla on yhteinen näkemys siitä, mitä ollaan tekemässä ja vaatiiko siihen pisteeseen pääseminen pientä parturointia vai suoranaisen ruumiinavauksen. Eli toisin sanoen yhden vai seitsemän studiopäivää.

Äänitykset

Äänityksissä varmistan, että yhtye keskittyy olennaiseen. Huolellisen esituotannon ansiosta taiteilijoille jää enemmän aikaa itseilmaisuun ja yllättäviin, mutta tarpeellisiin tutkimusmatkoihin. Vaikka toiminkin raksatermein ilmaistuna “työnjohtajana”, on artistien viihtyminen minulle ensiarvoisen tärkeää. Taide ei synny pakottamalla tai hoputtamalla. Toisin kuin levy-yhtiöiden vastaavat tuottajat, haluan toimia täysin taiteilijan ehdoilla.

Kun äänitysten pöly on laskeutunut, otan äänitetyn materiaalin leikkauspöydälle, stetoskoopin kouraani ja päästän sisäisen hulluni irti. Tohtori-lempinimeni on saattanut saada alkunsa tästä. Kuka tietää?

Jälkituotanto ja miksaus

Ensimmäinen miksauskierros tapahtuu aina yksin. Kappaleiden yleisilme maalataan leveällä telalla, minkä jälkeen siirrytään peruspensseleiden kautta kapeaa sivellintä vaativiin yksityiskohtiin. Teos saattaa vielä tässäkin vaiheessa käväistä muutamissa eri ulottuvuuksissa, kunnes se lopulta asettuu millintarkasti uomiinsa.

Ensimmäinen versio on yleensä oma näkemykseni biisistä. Versio kuunnellaan ja muutosideoita pallotellaan artistien kanssa. Joskus halutaan vähän enemmän Moulinexiä ja vähemmän Texasia, mutta lopulta päädytään kaikkien näkemystä palvelevaan lopputulokseen. Kun miksaukset lähtevät Läbin sisäiselle tai ulkopuoliselle masteroijalle, laitan Artlabin saunan lämpiämään uusia ystäviäni varten.

Kerran otteeni lipsui ja lämmön sijaan laitoinkin vahingossa saunan ajastimen päälle. Parin tunnin päästä vaelsimme porukalla alakertaan, heitimme vaatteet naulakkoon ja nousimme rohkeasti huurteiset kourassa lauteille. Jos et ole koskaan istunut alasti viiden ihmisen kanssa kylmässä huoneessa vailla järkevää syytä, niin voin suositella kokemusta lämpimästi.

Samalla hetkellä ajastin napsautti kiukaan päälle. Meillä oli kylmät juomat kädessä ja seikkailunhaluinen porukka, joten jäimme lauteille pohtimaan saunan syvintä olemusta. Mikä oikeastaan tekee saunasta saunan? Miten korkeaksi lämpötilan tulee nousta, jotta huone muuttuu saunaksi? Koska nyky-yhteiskunta on kovin kiireinen, niin loimme tälle konseptille ihan nimenkin:”slow sauna”.

No joo, lähti vähän yläkierteelle. Jos kuitenkin tarvitsette rakkaalle sieluntuotteellenne lempeää kätilöä, taiteellista maalaria ja jämäkkää työnjohtajaa, pistäkää täällä viestiä, tai suoraan sähköpostiini ville@artlab.fi.

Vilkaise myös nämä