Artlabin joulutervehdys 2022

Arvon ystävä!

Joulu 2022 on ovella. Meille Artlabilla tämä ei ole mikä tahansa joulu, vaan kymmenes sellainen. Maanantaiaamupäivänä 3.9.2012 neljä toivoa täynnä olevaa nuorukaista kävelivät Patentti- ja rekisterihallituksen toimistoon, jonka 70-luvun virastoestetiikkaa henkivät vaaleat puukalusteet tekivät kaikkensa tukahduttaakseen Anttonista, Jussista, Tuomaksesta ja Villestä säteilevän luovuuden. Virkailija leimasi paperit, osakepääoma vaihtoi omistajaansa ja Artlab Productions Oy oli täten perustettu.

Artlabin ensimmäinen vuosikymmen on ollut varsin tapahtumarikas. Ensimmäinen äänitys tehtiin maaliskuussa 2013 hädin tuskin äänityskelpoisessa studiossa, jossa edellisenä iltana raivolla saatiin viimeiset kipsilevyt seinille. Sittemmin joukkomme kasvanut Kimmolla, Antilla ja Pinjalla. Myös Veera ja Eerik sulostuttivat studion käytäviä oman aikansa, kunnes päättivät jatkaa seikkailuitaan muualla.

Freelancerimme par excellence Roni Ylhäinen, Ville Lähde, Ville-Matti Koskiniemi ja Tero Vuorinen ovat myös vuodesta toiseen leiponeet niin maukasta audiovisuaalista kakkua, että sitä on kehdannut tarjota myös presidentille – tai itse asiassa kahdelle. Hyvää joulua teillekin, Tarja ja Sauli, kiva kun kävitte kääntymässä!

Kymmenen vuotta on varsin pitkä aika. Siinä ajassa Artlab – kavereiden kesken Läbi – on kerinnyt kätilöidä varsin monta wavia ja ämpeekolmosta maailman korvien kuultavaksi. Koitin karkeasti arvioida mitä kaikkea tässä on vuosien varrella tullut tehtyä. Entisenä kansanterveystieteilijänä jäsennän maailmaa tilastojen kautta, joten yritetään. Jokainen duuni on tuonut mukanaan uusia ihmisiä, kokemuksia, ajatuksia, oivalluksia ja tuntemuksia niin meille kuin toivottavasti myös tuotantojen tilaajille ja kuuntelijoillekin.

Kymmenen vuoden aikana Artlabin uunista on pulpahtanut ulos ainakin seuraavat:

 • yli 1000 äänitettyä, tuotettua, miksattua ja masteroitua biisiä
 • yli 1000 spiikkiä
 • yli 1000 miksattua keikkaa
 • yli 800 verkkoluentoa
 • yli 100 podcastia, kuunnelmaa ja featurea
 • yli 20 rautaiseksi ammattilaiseksi kasvanutta ääniharjoittelijaa
 • yli 20 äänisuunniteltua, sävellettyä tai tuotettua lyhäriä, leffaa tai animaatiota
 • yli 10 kansainvälistä palkintoa ja kunniamainintaa
 • yli 10 taideinstallaatiota
 • 3 lasta
 • 1 kartanokimalaisen elämästä kertova näyttämöteos
 • 1 selätetty pandemia
 • 0 kaupallista läpimurtoa

Ja tästä ylläolevasta listasta on kiittäminen juuri Sinua, arvon asiakkaamme, joka tätä luet. Kanssasi on ihana tehdä töitä. Kiitos että olet luottanut meihin vuosi toisensa jälkeen. Kiitos että olet uskonut vuosia kypsytellyn hengentuotteesi tai romahtamisen partaalla olevan projektisi hellään huomaamme. Jokainen duuni, olkoon sitten satasen tai sadan tonnin, on meille tärkeä. Hintalapusta viis, mutta jokainen niistä kertoo luottamuksesta ja siitä me elämme.

Miten tästä eteenpäin?

Pandemia meinasi katkaista Artlabin siivet, kun lähes 100% duuneista lähti alta ja pari vuotta meni matalalennossa. Mutta mikä ei tapa, vahvistaa ja kuten taiteilijakaksikko Matti ja Teppo Ruohonen asian napakasti ilmaisee: vauhti kiihtyy. Artlabin viimeisimmät projektit ovat tähdänneet isoille kansainvälisille kirkoille ja käynnistyvässä maailmalle kuikuilussa auttavat hallituksemme taiteen, tieteen ja markkinoinnin visionäärit Elina Koivisto, Pia Houni ja Jukka-Pekka Heikkilä. 

Erityiskiitoksen ansaitsee Kai-Jorma Lompolojärvi, tuo Lapin loputtoman jänkhän kesyttäjä, sarjakuvataiteen Errol Flynn. Jorkin kynästä on peräisin Artlabin logon visuaalinen tykitys. Ilman häntä maailma olisi astetta värittömämpi paikka. Kiitos Kay Jay, olet meille rakas.

Ennustaminen on pirun hankalaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, mutta jos se meistä on kiinni, niin alkava kymmenvuotiskausi tulee olemaan hekumallinen. Suurin palkinto on kuitenkin ollut matka itse. Tämän porukan kanssa matkan teko on palkitsevaa, hauskaa ja opettavaista.

Toivotamme hyvää joulua Sinulle, ystävä. Tuokoon tuleva vuosi Sinulle rauhaa, rakkautta ja rokkenrollia.

Läbin puolesta,
Anttoni Palm
Tirehtööri

Ps. kokosimme yhteen vuosien varrella keräämäämme palautetta. Tsekkaa ne täältä.